Hailey's Herinnering

Onze ervaring

38 weken zwangerschap

Na 38 weken zwangerschap is onze dochter Hailey stil geboren. In het ziekenhuis kregen wij als enige optie voor het opbaren van haar de watermethode. Hierbij kwam zij in een bak koud water te liggen, het water moest steeds ververst worden en wij konden haar niet vasthouden. Ook lag er een koelplaat onder, welke steeds aan en uit ging en het water liet trillen. Hierdoor werd een soort afstand gecreëerd tussen Hailey en ons, ondanks dat ze wel bij ons was. 

Wij konden haar niet vasthouden, alleen naar haar kijken. Voor ons voelde het niet alsof zij onze dochter was, wat wij in het begin niet uit durfden te spreken. Een hele nare ervaring, maar er waren geen andere mogelijkheden. Toen de uitvaartonderneemster hoorde dat Hailey in water lag en foto’s had gezien, vond zij dat dit anders moest en wist iemand die dit kon. Na lange gesprekken aan de telefoon voor uitleg wat dit precies inhield, hebben wij ervoor gekozen om een andere methode toe te passen dan de watermethode. Hierbij kwam Hailey ongeveer 8 uur in een mengsel van conserverende vloeistoffen te liggen, waardoor haar huidje van buitenaf werd gebalsemd en deze wat steviger werd. 

De afstand verdween

Toen zij thuis kwam, konden wij haar aankleden, vasthouden, ruiken en voelen. Ook hoefde zij niet gekoeld te worden. Dit is heel belangrijk geweest voor het rouwproces, het ermee omgaan dat zij niet lang bij ons zou zijn. Het is heel belangrijk geweest dat de uitvaartonderneemster wist dat er ook andere mogelijkheden zijn dan de watermethode. De afstand die wij voelden met Hailey is door de uitwendige conservering volledig weggegaan en wij hebben het gevoel dat wij een band met haar hebben opgebouwd, haar hebben leren kennen in de week dat zij bij ons thuis was. Het helpt bij de verwerking, ook al zal het altijd deel van ons blijven. 

Na deze ervaring vonden wij het heel belangrijk dat deze methode bekender word in Nederland, aangezien niet veel mensen hiervan weten en er niks over te vinden is op internet. Samen met de uitvaartonderneemster en de thanatopracteur zijn wij met het project ‘Hailey’s Herinnering’ begonnen om deze en andere methodes bekender te maken en hopelijk meer mensen die helaas in dezelfde situatie terechtkomen de mogelijkheid te geven om een keuze te maken tussen de watermethode, koelen, thanatopraxie en conservering van buitenaf.